Od redakcji 9/2021

Szanowni Państwo,

9Unia Europejska planuje, aby do 2050 r. cała wspólnota stała się neutralna dla klimatu. Eksperci szacują, że transformacja energetyczna Polski wymaga inwestycji na kwotę ponad 1,5 bln zł. Zmiany związane z Zielonym Ładem dotkną niemal każdą dziedzinę gospodarki i będą wiązać się nie tylko z transformacją energetyczną, lecz także daleko idącą elektryfikacją i cyfryzacją przemysłu. W unijnym planie działania do 2050 r. przewidziano, że wskaźnik elektryfikacji w ramach wspólnoty europejskiej powinien się co najmniej podwoić. Inteligentna elektryfikacja może prowadzić do wielomiliardowych korzyści i wygenerowania nawet 2 mln nowych miejsc pracy w Europie.

Więcej…

Więcej światła dla pomidora szklarniowego

6Firma Signify zainstalowała oświetlenie LED w kolejnej szklarni w Polsce, w której uprawiany jest pomidor malinowy. Gospodarstwo Ogrodnicze Piotr Kociszewski, należące do grupy producenckiej VegaPOL, dysponuje 6-hektarowym kompleksem szklarniowym, z czego ok. 2 ha to produkcja doświetlana systemem LED do 260 umol/s/m2*. To pierwszy wielkopowierzchniowy projekt szklarniowej uprawy pomidora malinowego o tak dużej mocy światła nie tylko w Polsce, lecz także w całym regionie Europy Centralnej.

W Polsce całoroczna uprawa pomidora możliwa jest jedynie w szklarniach z wykorzystaniem sztucznego doświetlania. Najbardziej powszechne są tradycyjne wyładowcze lampy sodowe (HPS), które są niezwykle energochłonne. Alternatywą jest wykorzystanie nowoczesnych technologii opartych na oświetleniu LED. Takie rozwiązania pozwalają oszczędzać energię elektryczną nawet do 50% w porównaniu do lamp sodowych, przez co są zdecydowanie bardziej przyjazne środowisku naturalnemu. Systemy oparte na modułach LED emitują również znacznie mniej ciepła niż HPS, dzięki czemu nie dochodzi do przegrzewania szklarni, a co za tym idzie klimat na obiekcie jest bardziej optymalny. To najbardziej ekologiczny sposób całorocznej produkcji pomidora, na jaki pozwala współczesna technologia.

A4spekty ekologiczne cieszą się coraz większym uznaniem w oczach konsumentów pomidorów, a co za tym idzie mają coraz większą realną wartość handlową dla ogrodnika korzystającego w swojej produkcji z technologii LED. Cieszymy się, że po pierwszych mikro-testach pan Piotr Kociszewski jeszcze w 2019 roku zdecydował się na duży, hektarowy projekt LED, w tym sezonie niemal podwajając areał swojej instalacji ledowej do łącznej powierzchni ok. 2 ha". Maciej Król, ekspert rozwoju biznesu Horti LED CEE w Signify

3

W gospodarstwie ogrodniczym VegaPOL - Kociszewski zastosowano rozwiązanie oświetleniowe FULL LED o mocy do 260 umol/s/m2, które pozwala na intensywną uprawę pomidora w okresie zimowym bez względu na ilość światła naturalnego. Jest to pierwszy wielkomocowy projekt w Polsce i Europie Centralnej, co jest zgodne z najnowszymi trendami światowymi polegającymi na maksymalizacji ilości światła na mkw. uprawy. Standardowo w szklarniach naszego regionu wykorzystuje się moc światła zbliżoną do wartości ok. 200 umol/s/m2, przy czym w Polsce bardzo często są to instalacje oświetleniowe o świetle słabszym, lub też nawet zdecydowanie słabszym, niż wyżej wzmiankowany poziom.

Zrównoważony rozwój

Gospodarstwo Ogrodnicze Piotr Kociszewski, należące do grupy producenckiej VegaPOL, zostało założone w 1998 r., a Piotr Kociszewski jest kontynuatorem szklarniowych rodzinnych tradycji. W swojej działalności koncentruje się na uprawie pomidora malinowego w najbardziej ekologiczny sposób, na który pozwalają innowacyjne technologie, takie jak oświetlenie LED oraz szkło dyfuzyjne, wspierające osiąganie celów zrównoważonego rozwoju.

1

 

Głównym celem towarzyszącym produkcji pomidorów w naszej szklarni jest stosowanie metod, które dają gwarancję, że sprzedawane warzywa są przede wszystkim zdrowe i nie zawierają zanieczyszczeń pochodzących ze środków chemicznych. Nasze pomidory są produkowane w najbardziej ekoprzyjazny sposób, możliwy dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii”. Piotr Kociszewski, właściciel Gospodarstwa Ogrodniczego P. Kociszewski

 

Wspierając dostęp do żywności dzięki oświetleniu LED, Signify angażuje się w propagowanie zdrowia i dobrego. Odbywa się to w ramach nowego programu „Jaśniejsze Życie Lepszy Świat 2025”, dzięki któremu firma palnuje podwoić swój pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo.

 

5

Źródło: SIGNIFY


LUKS v. PAR - Jednostką natężenia w oprawach konwencjonalnych LED jest luks (lx), czyli ilość lumenów padających na powierzchnię (m2). W uprawie roślin ich odpowiednikiem jest PAR (ang. Photosynthetic Active Radiation), czyli ilość promieniowania fotosyntetycznego czynnego (długość fali promieniowania słonecznego o zakresie 400–700 nm, która jest absorbowana przez rośliny na potrzeby fotosyntezy) wyrażona w gęstości przepływu fotonów fotosyntetycznych PPFD (ang. Photosynthetic Photon Flux Density) na m2 w ciągu 1 s (μmol (fotonów) m-2 s-1). Przy równoczesnym wykorzystywaniu światła słonecznego i sztucznego oświetlenia parametr ten umożliwia dostosowanie natężenia oświetlenia sztucznego w zależności od pory roku, warunków środowiskowych itp. w oparciu o wymagania prowadzonej uprawy. Przy stosowaniu tradycyjnej technologii HPS w uprawie pomidorów standardowe oświetlenie wynosi 180 umol/s/m2, przy ledach możliwe jest wykorzystanie poziomów wyższych, co pozytywnie wpływa na wielkość zbieranych plonów.

 

Wyszukiwarka

like Nowości!

quote Na skróty

like Najczęściej czytane!

like Polecamy!

ewydanie

konf bpoz 160x222

 

like Newsletter!

Znajdź nas na facebooku!

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem